Volkswagen: (bližnja) električna prihodnost Volkswagen: (bližnja) električna prihodnost
Zdaj je že kristalno jasno: skupina Volkswagen in še posebej blagovna znamka VW je jasno začrtala svojo bližnjo prihodnost. Ta bo že v nekaj... Volkswagen: (bližnja) električna prihodnost

Volkswagen ID.3: prvo leto brezplačnega polnjenja baterije (največ pa 2.000 kWh).

Zdaj je že kristalno jasno: skupina Volkswagen in še posebej blagovna znamka VW je jasno začrtala svojo bližnjo prihodnost. Ta bo že v nekaj letih zelo električna, začenši z novim ID.3.

Do leta 2025 naj bi na trg prišlo 20 novih električnih vozil, načrtovana investicija pa znaša kar 9 milijard evrov. Do leta 2030 naj bi izdelali kar 10 milijonov električnih vozil; prvi bo, kot že rečeno, novi ID.3 velikosti Golfa, ki bo na trg, tudi naš, prišel junija prihodnje leto; kmalu za njim, konec 2020, pride na trg še serijska različica konceptnega športnega terenca ID. Crozz.

Vzrok je jasen; omejitve izpustov so vedno strožje, posledično je vse dražji razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem, obenem pa pada cena baterij. Tako že letos pričakujemo električne Crafter, Caddy in Transporter, drugo leto novi Caddy, 2022 pa serijske izvedbe konceptov ID. Vizion, ID. Buzz in ID. Buzz Cargo. Pestro.

Toda pri VW nameravajo poseči tudi dlje od zgolj razvoja in prodaje novih električnih vozil. Danes sicer še vedno govorimo o marginalni prodaji električno gnanih avtomobilov, a se skupna številka počasi veča in prihaja čas, ko bo treba pošteno misliti tudi na polnjenje takšnih vozil z električno energijo. Pri VW imajo celovito rešitev.

V ta namen so pognali projekt Moon (za zdaj le v nekaterih državah predvsem vzhodne Evrope, a tudi pri nas), ki kupcem – in kar je pomembno, ne le Volkswagnovim(!) – ponuja celostno rešitev za polnjenje električnih vozil. Po predvidevanjih naj bi se 40 odstotkov polnitev dogajalo na domu in nadaljnjih 40 na delovnem mestu, statistika pa pravi, da nas Slovencev le kaka tretjina živi v blokih. Za vse druge je tu Moon: ponuja svetovanje, polnilne postaje, sisteme za pametno upravljanje električne energije pri polnjenju, strešne sončne elektrarne, hranilnike električne energije (od 5 do 15 kWh), inštalacijo in celotno izvedbo. Pri tem seveda obljubljajo tako kakovostne izdelke (marsikateri je slovenskega porekla) kot storitve.

Njihove polnilne postaje delujejo na izmenični (od 3,6 do 2 × 22 kW, odvisno od števila faz in izvedbe postaje) ali na enosmerni tok (od 24 do 2 × 75 in 1 × 22 kW), postaje pa so primerne tako za dom kot za poslovne uporabnike.

Do letošnjega poletja naj bi že stalo nekaj vzorčnih polnilnic Moon, resnejša širitev pa je predvidena za zgodnjo jesen.◄

Moon Community: polnilnica z močjo 7,4 (230 V) oziroma 22 kW (400 V) stane od 1.500 evrov.

Foto: Volkswagen, VK