Toyota: mobilnost za vse! Toyota: mobilnost za vse!
Toyota Slovenija in URI-Soča (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS) razvijata partnerstvo, ki pomaga ljudem z gibalnimi omejitvami vožnjo posebej prilagojenih vozil, hkrati pa bo omogočilo... Toyota: mobilnost za vse!

Predaja vozila zavodu URI Soča. Z leve: Njegova Ekselenca Masaharu Yoshida, mag. Robert Cugelj (generalni direktor URI-Soče) in Kensuke Tsuchiya (predsednik Toyote Adria).

Toyota Slovenija in URI-Soča (Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS) razvijata partnerstvo, ki pomaga ljudem z gibalnimi omejitvami vožnjo posebej prilagojenih vozil, hkrati pa bo omogočilo tudi sodelovanje na področju razvoja robotiziranih terapevtskih naprav.

Toyota Slovenija je URI-Soči predalo novi Auris, prilagojen za ljudi z gibalnimi omejitvami. Vgrajeno ima mehansko ročico BDF (‘we Believe in Driving Freedom’, verjamemo v mobilno svobodo), ki omogoča vožnjo ljudem, ki ne morejo uporabljati nog. Z ročico BDF voznik upravlja plin in zavore, pri tem pa ima vozilo vgrajen samodejni menjalnik.

Medijskega dogodka se je poleg predstavnikov Toyote in URI-Soče udeležil tudi veleposlanik Japonske v Sloveniji, Njegova Ekselenca Masaharu Yoshida, kar priča o pomembnosti sodelovanja in poglabljanja vezi med obema državama tudi pri pomoči ljudem z gibalnimi omejitvami.

URI – Soča med drugim z medicinskega stališča zdravstveno usposablja in potrjuje zmožnost vožnje ljudem z različnimi gibalnimi omejitvami. AMZS, ki je prav tako del širšega sodelovanja na tem področju, pa takšnim voznikom omogoča usposabljanje za pridobitev vozniškega dovoljenja.

Mobilnost za vse (‘Mobility for All’) je vizija Toyote, ki podpira razvoj napredne robotike na različnih področjih, rehabilitacijske opreme in sistemskih rešitev za boljšo mobilnost posameznikov. Avgusta naj bi Toyota Motor Corporation predvidoma podpisala dogovor o sodelovanju z URI-Sočo in z univerzitetnim kliničnim centrom Fujita na področju sodelovanja pri razvoju rehabilitacijskih robotov, v istem času pa bosta podoben dogovor podpisala tudi Fujita in Univerza v Ljubljani.◄

Foto: VK