RIO: Rally Monte Carlo RIO: Rally Monte Carlo
Blagovna znamka RIO bo konec septembra na trg poslala dve avtomobilski miniaturi, kopiji dirkalnikov na legendarnem Rallyu Monte Carlo – tega so prvič uprizorili... RIO: Rally Monte Carlo
Rally Monte Carlo: letnik 1951 in 1960, Hrošč in Giulietta.

Rally Monte Carlo: letnik 1951 in 1960, Hrošč in Giulietta.

Blagovna znamka RIO bo konec septembra na trg poslala dve avtomobilski miniaturi, kopiji dirkalnikov na legendarnem Rallyu Monte Carlo – tega so prvič uprizorili že pred več kot sto leti, natančneje leta 1911. Oba modela sicer nista krojila vrha v razvrstitvi, sta pa sicer še danes zelo priljubljena med avtomobilskimi ljubitelji na splošno in še posebej med lastniki starodobnikov. Miniaturi bosta naprodaj za 63 evrov vsaka.

  • RIO4505
  • RIO4505b

Volkswagen Typ 1, 1951

Leta 1951 se je na omenjenem rallyu pojavil baron Fritz Huschke von Hanstein, v svojem času poznan tudi kot dirkaški baron. Njegov Hrošč je imel takrat še dve ločeni šipi zadaj, posebej za dirkaško preskušnjo pa je imel tri dodatne luči in štartno številko 111. Baron von Hanstein je bil promotor znamke Porsche in po njegovi zaslugi je ta znamka zaslovela na dirkaških prizoriščih.

  • RIO4507
  • RIO4507b

Alfa Romeo Giulietta T.I., 1960

Skoraj desetletje kasneje se je istega rallya udeležil tudi manj znana posadka Walter Löffler – Carsten Johansson s precej bolj znano Giulietto T.I. Tudi v začetku 60. let dirkalniki še niso imeli kake posebne opreme – na Giulietti opazimo zgolj štiri dodatne žaromete. Serijski motor je bil 1,3-litrski vrstni z 39 kilovati največje moči.

Vinko Kernc

Foto: RIO