Kia XCeed: na slovenskem trgu Kia XCeed: na slovenskem trgu
Kia XCeed: križanec, ki nima štirikolesnega pogona, je lahko naprodaj že za manj kot 18 tisoč evrov. Ker se prodaja športnih terencev (SUV) in... Kia XCeed: na slovenskem trgu

Kia Xceed: nekaj dlje od tal, dodatne plastične zaščite in tesno tehnično sorodstvo s Ceedom.

Kia XCeed: križanec, ki nima štirikolesnega pogona, je lahko naprodaj že za manj kot 18 tisoč evrov.

Ker se prodaja športnih terencev (SUV) in križancev zadnja leta širi s skoraj neverjetno hitrostjo, je povsem razumljivo, da južnokorejska tovarna družini Ceed dodaja še XCeed, ki je pravzaprav tipičen predstavnik te avtomobilske skupine ali razreda. XCeed spada med srednje velike križance, saj se v dolžino potegne do 439 centimetrov, kar je skoraj devet centimetrov več kot meri petvratni Ceed. Imata pa obe izvedenki enako medosno razdaljo (265 centimetrov), vendar se v križancu sedi občutno višje, pa tudi oddaljenost od tal je večja (18,5 centimetra). Prtljažnik ponuja od najmanj 426 do največ 1.378 litrov volumna, avto je na voljo v dvanajstih barvah, posebej za XCeed je ‘narejena’ rumena quantum, ki se mu, to le mimogrede, dobro poda.

  • _28O0255_RGBc
  • _P5A5286_RGBc
  • _P5A6988_RGBc
  • _P5A7594_RGB

V notranjosti se XCeed veliko bolj spogleduje z drugimi izvedenkami Ceeda, v oči pa ob drugem pade predvsem 10,25-palčni zaslon na dotik, preko katerega ukazuješ večini sistemov v avtomobilu. Toda zanj je treba doplačati, kot tudi za 12,2-palčne digitalne merilnike. Serijsko je opremljen z nekaterimi dobrodošlimi asistencami (ohranjanje avta na voznem pasu, opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, asistenca za samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi ipd.).

Motorno paleto sestavljajo trije bencinski motoroji (T-GDi) in dizelska agregata CRDi. Bencinski motorji zmorejo od najmanj 88 (trivaljnik) do največ 150 kilovatov, dizelska od 85 do 100 kilovatov. Vse razen bencinskega trivaljnika je mogoče kombinirati bodisi z ročnim 6-stopenjskim bodisi 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Štirikolesnega pogona pač ni.

Pri Kii je že v navadi, da ponujajo zelo pestre oblike nakupa in zato so tudi cene zelo raznolike. V osnovni izvedbi je XCeed (1.0 GDI, 88 kW, ročni menjalnik) po uradnem ceniku naprodaj za najmanj 22.590 evrov, a je mogoče njegovo ceno s popusti in oblikami financiranja znižati tja do 18 tisoč evrov. ◄

Foto: Kia