Brekina: 50., 60. in 70. leta Brekina: 50., 60. in 70. leta
Avtomobilske miniature v merilu 1:87 so v zadnjem času med zbiralci zelo priljubljene. Sodobna tehnologija omogoča zelo natančno izdelavo modelov, katerih dolžina znaša od... Brekina: 50., 60. in 70. leta

  • SLIKA 10.
  • SLIKA 3.
  • SLIKA 1.

Avtomobilske miniature v merilu 1:87 so v zadnjem času med zbiralci zelo priljubljene. Sodobna tehnologija omogoča zelo natančno izdelavo modelov, katerih dolžina znaša od 3 do 5 centimetrov. Modeli zaradi majhne velikosti ne zasedajo veliko prostora, imajo precej ugodno nabavno ceno, ki se giblje od 4 do 15 evrov, izbira pa je zelo pestra. Modeli v merilu 1:87 so bili v začetku namenjeni za železniške modele sistema H0, ki je prav tako izdelan v merilu 1:87.

Nemška tovarna Brekina, ki so jo leta 1980 ustanovili Breitenbach, Kiessling in Nann (ime znamke je nastalo iz začetnic njihovih imen BRE-KI-NA), je najprej izdelala modele po vzoru avtomobila Opel P4, v 12 mesecih pa so izdelali preko 100.000 kosov.

Tovarna ponuja zbirateljem avtomobilske miniature izključno v merilu 1:87, narejene po vzoru avtomobilov iz 50., 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Renault 12

Renault 12

RENAULT 12

Leta 1965 so v tovarni Renault začeli z razvojem novega avtomobila pod delovno oznako Project 117. Leta 1969 so pod komercialno oznako R 12 začeli s proizvodnjo tudi pri nas popularnega avtomobila. V Franciji so proizvodnjo ustavili leta 1980.

Brekina ponuja zbirateljem ta zanimiv avtomobil v merilu 1:87 v več barvnih odtenkih.

Dacia 1300

Dacia 1300

DACIA 1300

Renault R12 so licenčno izdeloval v več državah, med drugim tudi v Romuniji kot Dacia 1300, kjer so ga izdelovali vse do leta 2004.

Brekina je zbirateljem omogočila, da imajo v svoji zbirki ta zanimiv model v merilu 1:87.

Lada Niva

Lada Niva

LADA NIVA

Nam dobro znano Lado Nivo so pričeli izdelovati v Togliattiju leta 1977, še danes pa jo izdelujejo v skoraj nespremenjeni obliki.

Brekina ga tudi izdeluje, a v merilu 1:87 in sicer v več barvah in odtenkih.

Volvo Duett

Volvo Duett

VOLVO DUETT

Švedska tovarna Volvo je leta 1953 začela izdelovati model Duett, ki je bil kombijevska različica modela PV 445. Izdelovali so ga v treh karoserijskih izvedbah, kot kombi, kot kabino s podvozjem in samo podvozje z motornim pokrovom in prednjo šipo – ta je bila namenjena za različne izvedbe nadgradenj.

Ta nenavadni Volvo ponuja Brekina zbirateljem v več barvnih in reklamnih izvedbah.

Audi 80

Audi 80

AUDI 80

Tovarna Audi iz Ingolstadta je pričela jeseni leta 1972 s proizvodnjo modela 80, ki je bil uradno prestavljen širši javnosti na Ženevskem salonu marca 1973. Bil je naslednik modela F103 in je doživel velik prodajni uspeh.

Berkina je ta lepo oblikovani avto uvrstila v svoj proizvodni program in ga ponuja zbirateljem v več barvnih izvedbah.

Chevrolet El Camino

Chevrolet El Camino

CHEVROLET EL CAMINO

Izdelava takoimenovanih pickupov na osnovi serijskih osebnih avtomobilov je bila v Ameriki zelo priljubljena. Eden od takšnih je bil tudi Chevrolet El Camino iz leta 1959, narejen na podlagi limuzine Impala.

Ta nenavadni avtomobil so pri Berkini zmanjšali v merilo 1:87, zbirateljem pa ponujajo tudi številne reklamne izvedbe.

Opel Olympia Rekord Caravan

Opel Olympia Rekord Caravan

OPEL OLYMPIA REKORD CARAVAN

Marca leta 1953 je tovarna Opel predstavila popolnoma novo oblikovano Olympio v štirih karoserijskih izvedbah: limuzina, kabriolet, Caravan in Caravan Combi. Posebej priljubljen med kupci je bil Caravan.

Brekina ponuja zbirateljem Olympio Caravan v izvedbi naftne družbe Esso, ki je to vozilo uporabljala na letališčih.

Opel Rekord P1

Opel Rekord P1

OPEL REKORD P1

Avgusta leta 1957 so v Rüsselsheimu predstavili novi Opel Rekord P1, katerega videz je vseboval oblikovalske elemente Buicka Roadmastra, kot so panoramska prednja šipa, maska motorja in kromirane bočne okrasne letve.

Brekina ponuja zbirateljem ta Oplov model v merilu 1:87 v več barvnih izvedbah.

Opel Kapitän

Opel Kapitän

OPEL KAPITÄN

Junija leta 1958 začne Opel s proizvodnjo modela Kapitän, takrat najbolj prestižnega avtomobila te avtomobilske znamke. Oblikovno je bil narejen po vzoru takratnih (ameriških) modelov General Motorsa. V letu dni, kolikor so ta model izdelovali (naslednik je bil namreč že pripravljen), so naredili okoli 34.000 primerkov.

Za leto 2013 je tovarna Brekina vključila v svoj proizvodni program Opel Kapitän v merilu 1:87.

Opel Rekord C

Opel Rekord C

OPEL REKORD C

V Oplu so leta 1963 pričeli z razvojem novega Rekorda C. Kot vzor za obliko so pri General Motorsu predlagali Chervrolet Chevelle, ki je takrat vseboval novi oblikovlaski trend z poudarjeno linijo boka v zadnjem delu karoserije.

Brekina izdeluje v merilu 1:87 lepo oblikovani Rekord Coupe C s črno streho.

Georg Gedl

Foto: Brekina