Avtomobilski teden 31, 2019 Avtomobilski teden 31, 2019
Daimler AG: še pet odstotkov v kitajskih rokah Vse bolj postaja očitno, da je nemška avtomobilska srebrnina – Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Audi in morda... Avtomobilski teden 31, 2019

BAIC je ob prav tako kitajskem Geelyju postal pomemben solastnik Daimlerja AG.

Daimler AG: še pet odstotkov v kitajskih rokah

Vse bolj postaja očitno, da je nemška avtomobilska srebrnina – Mercedes-Benz, BMW, Porsche, Audi in morda še katero drugo ime – zelo zanimiva za kitajske vlagatelje. Verjetno ni treba ugibati, zakaj je tako. Kitajci dobro vedo, da se jim tako odpirajo vrata do številnih tehničnih ‘zanimivosti’, po drugi strani pa so to vendarle imena, ki imajo tudi zelo velik ugled. In to šteje.

Po tistem, ko je lani lastnik kitajske avtomobilske korporacije Geely Li Shufu postal največji posamični delničar Daimlerja AG, ki je lastnik Mercedes-Benza (v rokah ima skoraj deset odstotkov) in ko so pred dobrimi tremi meseci sporočili, da bodo skupaj izdelovali naslednjo generacijo Smarta (ki se mu prav zaradi tega izteka življenje v novomeškem Revozu), se je zdelo, da je precej daljše sodelovanje nemške avtomobilske znamke s prav tako kitajskim BAIC (od leta 2013) v nevarnosti. Sedaj pa je BAIC naredil naslednji korak, ki bo menda utrdil sodelovanje med tema dvema avtomobilskima korporacijama. Postal je namreč petodstotni lastnik Daimlerja AG, kar ga je stalo približno 2,5 milijarde evrov. Zelo smo zadovoljni, da je naš dolgotrajni poslovni partner po novem postal tudi investitor v DaimlerAG, je ob tem dejal Ola Kallenius, ki od sredine maja vodi nemški koncern.

Zanimivo je, da je vrednost delnic Daimlerja AG v času, odkar je Geely oziroma Li Shufu postal največji posamični delničar nemške tovarne, padla za okoli 30 odstotkov. To naj bi bila predvsem posledica slabših gospodarskih okoliščin, pa tudi dejstva, da je Daimler AG vsaj posredno zapleten v vse tisto, kar je prinesel in povzročil škandal Diesel-Gate. Toda vsi niso tako navdušeni nad kitajskim denarjem in posledično lastništvom v tej znameniti nemški avtomobilski korporaciji. Ingo Speich iz družbe Deka Investment GMbH, ki zastopa kakšnih devet milijonov delničarjev oziroma delnic, je bil zelo ilustrativen: kljub vsemu navdušenju nad dolgotrajnim poslovnim sodelovanjem s kitajskimi partnerji bi mi na motornem pokrovu še vedno raje videli trikrako zvezdo kot pa kitajskega zmaja …

***

Tudi Volvo kliče avtomobile na pregled …

Volvo kliče pol milijona vozil na pregled

Zgodi se, očitno, vsem, tudi švedskemu Volvu, ki je v lasti kitajskega Geelyja. Tovarna bo namreč na izredni pregled vpoklicala več kot 500 tisoč vozil, in sicer zaradi možnosti požara. Gre za vozila, izdelana med 2014 in letos, vsa pa so opremljena z 2,0-litrskim dizelskim motorjem.

Kot pravijo pri Volvu, doslej niso dobili obvestila, da bi se zgodilo kaj posebnega. Gre za preventivni ukrep, vsi lastniki teh vozil pa bodo dobili obvestilo o tem, kdaj naj pripeljejo avtomobil na pregled. Vse bodo seveda opravili brezplačno in tudi niso bili pripravljeni povedati, koliko jih bo to stalo. Zanesljivo gre v milijone …

***

Oliver Zipse sredi avgusta prevzema krmilo BMW.

BMW: avgustovsko ustoličenje v Spartanburgu

Sedaj ni nobenega dvoma več: 16. avgusta se bo v južnokarolinskem Spartanburgu sestal upravni odbor nemškega BMW in za prvega izvršnega človeka tovarna imenoval 55-letnega Oliverja Zipseja. Na tem delovnem mestu bo zamenjal Haralda Krügerja. In zakaj v Spartanburgu, torej na drugi strani Atlantika in ne kar doma v Münchnu? Ker ima BMW tam svojo največjo tovarno in ker je očitno, da hoče dati tej zamenjavi tudi simbolni pomen, saj so ZDA zanj še naprej izjemno pomemben trg.

Tako bo BMW precej nepričakovano opravil zamenjavo na svojem vrhu. Zipse je pri BMW že 28 let in je imel tekmeca v nekaj let starejšem Klausu Frölichu, ki pa očitno ni imel velikih možnosti, da bi zasedel vodilno mesto.

Na nedavni predstaviti električnega Minija v britanskem Oxfordu – to tovarno je nekoč tudi vodil – je Zipse med drugim dejal, da je »prilagodljivost bistvena«. S tem je verjetno hotel povedati, da ima BMW pred seboj kar veliko težkih nalog. Ko je govoril v Oxfordu, je dejal, da ne bodo šli po isti poti kot koncern Volkswagen (enake platforme za vse električne avtomobile), je pa potrdil znani načrt: do leta 2023 naj bi tovarna predstavila nič manj kot 23 elektrificiranih modelov.

Janez Kovačič