Avtomobilski teden 22, 2019 Avtomobilski teden 22, 2019
Je na obzorju nova avtomobilska korporacija? Pravzaprav gre skoraj s svetlobno hitrostjo: najprej se je malo šušljalo, nato so interes potrdili tako na eni... Avtomobilski teden 22, 2019

Sliši se resno – Renault in FCA v skupni družbi.

Je na obzorju nova avtomobilska korporacija?

Pravzaprav gre skoraj s svetlobno hitrostjo: najprej se je malo šušljalo, nato so interes potrdili tako na eni kot drugi strani, sedaj pa je že jasno, da mislijo zelo resno. Seveda, gre za morebitno združitev Renaulta in FCA ali Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Če se bo to zgodilo, bo ali bi nastala po velikosti tretja največja avtomobilska grupacija za Volkswagnom (VW) in Toyoto.

Pa vendar ne gre in ne bo šlo tako hitro. Upravni odbor Renaulta bo o nadaljevanju pogovorov o združitvi z italijansko-ameriško korporacijo odločil v začetku prihodnjega tedna. Toda že dejstvo, da se o tem v zadnjih dnevih piše in govori zelo na široko in morda tudi dovolj poglobljeno, dokazuje resnost namere. V grobem naj bi imela oba partnerja v skupni družbi enak (torej polovični) delež. Fiat Chrysler Automobiles, ki ima svoj uradni sedež na Nizozemskem, je bil lani po obsegu prodaje večji, saj je prodal 4,8 milijona avtomobilov, Renault pa milijon manj. Je treba povedati, zakaj združevanje?

Avtomobilska industrija se je v dobrem letu znašla pred izzivi, ki ne zahtevajo le veliko napora, pač pa še več denarja. Avtonomna vožnja, električni avtomobili, okolje so tisti cilji, ki jih bo treba doseči v ustreznem času z razumnimi stroški. In tukaj se najbolj zaplete, kajti razvoj požira milijarde in kaj kmalu je postalo jasno, da jih zlasti nekaj manjše avtomobilske hiše same ne bodo zmogle. Tako FCA kot tudi Renault sta si v finančnem pogledu dokaj podobna: lani je imel prvi 3,4, drugi pa 3,6 milijarde evrov dobička, kar se sicer zdi veliko, a veliko premalo za resno tekmovanje z največjimi.

Ta hip je vprašanj še vedno več kot odgovorov, pri čemer se zdi, da je več neznank pri Francozih. Ve se, zakaj. Carlos Ghosn je v japonskem zaporu, Francozi so se nekaj časa trudili, da bi zvezo Renault-Nissan spremenili v enotno družbo, toda Japonci so očitno proti. Če pa bi se vendarle zgodilo, da bi v ta zakon vstopila francosko-japonsko zveza, bi nastala največja korporacija z letno produkcijo okoli 14,5 milijona avtomobilov. Mamljiv cilj, nedvomno.

Če Sergio Marchionne, lani preminuli šef FCA, morda gleda, kaj se dogaja, si mora reči, da je bil vizionar – že dolgo pred tem je bil prepričan, da bo v avtomobilski industriji prišlo do velikega združevanja. In morda se njegov scenarij počasi uresničuje.

***

Porsche na muhi policistov oziroma kriminalistov.

Policija v prostorih Porscheja

Porsche zadnja leta ni v središču pozornosti zgolj zaradi izjemnega poslovnega uspeha, pač pa tudi zaradi tega, ker svoje zaposlene že nekaj let bogato nagrajuje. Očitno tako dobro, da je to zbudilo tudi pozornost nemških oblasti.

V torek je prostore Porscheja tako v Stuttgartu kot Weissachu obiskalo kakšnih 180 preiskovalcev – tako policistov kot tudi davčnih inšpektorjev, hkrati pa se zapodilo v pisarne nekaterih davčnih svetovalcev v Stuttgartu. Iskali so dokaze o t.i. odtekanju zaupnih informacij davčnim svetovalcem, hkrati so tudi dokaze oziroma informacije o ‘neproporcionalnih’ izplačilih nekaterim članom sveta delavcev. Pod preiskovalnim povečevalom se je znašel tudi Oliver Blume, sicer izvršni direktor Porscheja. To je ta hip tudi vse. Morda bi bilo treba reči – tam, kjer je dim, je tudi ogenj? Počakajmo.

***

Brexit očitno zmanjšuje proizvodnjo vozil v Veliki Britaniji.

Velika Britanija: predvsem avtomobilski minusi

Brexit je malce v ozadju, kar tudi ne preseneča ob vsem tistem, kar se dogaja v avtomobilski sferi. Ampak na oni strani Rokavskega preliva ga seveda ne morejo, nočejo ali ne znajo postaviti nekako na stran. In če ga, potem se pojavi kakšna številka oziroma dejstvo, ki ni nič prijazno.

Aprila je izdelava avtomobilov v Veliki Britaniji padla za nič manj kot 45 odstotkov in dosegla skromno številko nekaj več kot 70 tisoč vozil. Pojasnilo se zdi kar sprejemljivo: ker je bil Brexit napovedan za 28. marec, so nekatere tovarne prav za april napovedale začasno ustavitev proizvodnje. To se sedaj pozna. Avtomobilskim tovarnam, ki izdelujejo avtomobile na Otoku, je morda v skromno tolažbo dejstvo, da prodaja novih avtomobilov na trgih EU pada že osmi mesec zapored, zato tudi v Veliki Britaniji ne morejo imeti ne produkcijskega ne prodajnega plusa. In čeprav se je maj komaj poslovil, tudi peti letošnji mesec združenemu kraljestvu ni prinesel kakšnega avtomobilskega olajšanja – prodaja je bila manjša za 11 odstotkov.

Janez Kovačič